رئیس کل بانک مرکزی در یکهزار و دویست و نود و نهمین جلسه شورای پول و اعتبار، ضمن ارایه گزارش خلاصه تحولات نقدینگی در مرداد ماه سال جاری، تصریح کرد: از ابتدای سال جاری حدود 58هزار میلیارد تومان اوراق دولت به فروش رسیده که تأثیر مهمی در جلوگیری از پولی شدن کسری بودجه داشته است. با توجه به تحولات اجزای پایه پولی، پایه پولی در پنجماهه سال جاری، نسبت به پایان سال 98، حدوداً چهار درصد رشد داشته و ضریب فزاینده نقدینگی نیز به محدوده 7.5 واحد رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: این امر عمدتاً تحت تأثیر کاهش نسبت سپرده قانونی بانکها بهمنظور تأمین منابع مالی مبارزه با آثار اقتصادی کرونا بوده است، بر این اساس رشد نقدینگی در پنجماهه سال جاری نسبت به پایان سال 98، در حدود 12 درصد است که با توجه به تحولات سال جاری رقم مناسبی ارزیابی میشود.
جزئیات ۳ مصوبه مهم شورای پول و اعتبار/ همتی: عرضه ارز در نیما زیاد شد
رئیس شورای پول و اعتبار در این گزارش به برخی تحولات در رویههای سیاستگذاری و مدیریت پولی اشاره کرد و گفت: استقرار نظام عملیات بازار باز، تغییر رویه محاسبه و دریافت سپرده قانونی بانکها، فراهم شدن زمینه سپردهگذاری ویژه بانکها نزد بانک مرکزی و کنترل اضافهبرداشت از جمله تحولات رخداده در این زمینه است.
همچنین همتی طی ارایه این گزارش، به تحولات نقدینگی، پایه پولی، مدیریت مناسب بدهی بانکها به بانک مرکزی و نیز کنترل تحولات ارزی در مرداد ماه اشاره کرد و این موارد را منجر به فراهم آمدن زمینههای کنترل بیشتر تورم دانست.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن اشاره به تحولات بازار نیما، تأکید کرد: با توجه به افزایش عرضه ارز در این بازار، انتظار میرود ثبات بازار ارز تقویت شود و شاهد ثبات بیشتر در بازارهای مالی باشیم.
یادآور میشود، اعضای شورای پول و اعتبار از حمایتهای مقام معظم رهبری از تلاشها و اقدامات بانک مرکزی قدرانی کرده حمایتهای ایشان را پشتوانۀ ارزشمندی در مسیر پیشبرد و توفیق در اجرای سیاستهای پولی این بانک دانستند و مراتب سپاس خود را از تدابیر راهگشای ایشان اعلام کردند.
در ادامه این جلسه، بنا به پیشنهاد بانک مرکزی و با هدف مدیریت ریسک نقدینگی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، شورای پول و اعتبار بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را موظف کرد، ظرف مدت سه ماه، حداقل معادل 3 درصد از مانده کل سپردههای خود را بهصورت اوراق مالی اسلامی قابل معامله در بازار سرمایه که توسط خزانهداری کل کشور منتشر میشود، نگهداری کنند. یادآور میشود شورا به بانک مرکزی اجازه داد بنا به شرایط و اقتضائات، نسبت یادشده را در مورد بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، تعدیل کند.
شورای پول و اعتبار بهمنظور تسهیل در جریان مبادلات خرد، با صدور کیف الکترونیک پول از طریق بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی بر اساس ضوابط راهبری و نظارتی که توسط بانک مرکزی تهیه و ابلاغ خواهد شد، مشروط بر آنکه منجر به خلق پول نشود، موافقت کرد.
همچنین با پیشنهاد بانک مرکزی و موافقت شورای پول و اعتبار، سقف فردی تسهیلات قرضالحسنه بابت بیماران دارای بیماری صعبالعلاج، سرطانی و زوجهای نابارور به مبلغ پانصد (500) میلیون ریال با مدت بازپرداخت حداکثر 60 ماه (5 سال) افزایش یافت.
;